Lokaltidningen
Nr 49, 1995 Två personer blev påkörda och dödade
Grannarna i Sursta gör uppror mot den dåligt upplysta vägen som hittills krävt två trafikoffer
(VALLENTUNA)
Förre handelsmannen Gösta Eriksson i Sursta blev påkörd av en bil utanför sitt hus för några veckor sedan. Han avled nyligen av skadorna.
På samma plats blev grannen Johan Edman påkörd och dödad 1979.
- Vi måste få belysning längs vägen, säger grannarna nu. Sikten är skymd.
Åttioårige Gösta hade varit på besök hos grannarna på andra sidan vägen. Han var finklädd i svart kostym och syntes följaktligen inte. Nu är Gösta död och grannarna är mycket upprörda. Hur kommer det sig att Väsbyvägen just i Vallentuna ska vara så hiskligt mörk?
Foto: Yngve Sjögren 1986 Vallentuna bildarkiv |
- Det är backkrönet som skymmer sikten, säger Kristina Carsing på Sursta gård. Det har sänkts två gånger men inte blivit riktigt bra. Hon får medhåll av sin mormor, John Edmans änka Karin.
- Jag har kämpat för en ombyggnad av vägen i över 40 år, säger hon. De lovade att allt som störde sikten skulle bort men så har det inte blivit. John skulle bara gå till Gösta en stund, när han blev nermejad av en bilist från Vallentuna. Föraren tog kontakt med mig efteråt men jag orkade inte ta emot några besök.
Kristina Carsing påpekar att kommunen nyligen satsat pengar i en gång- och cykelväg som slutar ungefär vid olycksplatsen. De som vill vidare måste korsa Väsbyvägen just där.
- Måste fullföljas
- Kommunen måste fullfölja arbetet. Annars är det som om de skickar folk rakt i döden!
De bor ett trettiotal personer kring Surstabacken. Hälften av dem är barn som varje dag måste korsa vägen för att komma till skolan eller brevlådorna.
- Jag brukar varna barnen varje dag, säger Kristina Carsing som själv har varit nära att bli påkörd flera gånger. Utfarten är livsfarlig!
Karin Edman |
- Många tror att det är en rallyväg, säger Nina Ödlund, hyresgäst på gården. Bilisterna trampar gasen i botten för att det är raksträcka. Här behövs både lysen och fartbegränsning.
Väsbyvägen är vägverkets ansvar. Den har just fått en ansiktslyftning i form av ny beläggning, nymålade kantlinjer, nya vägskyltar, 20 nya busshållplatsfickor, uppfräschade reflexstolpar och allmän röjning längs vägen. Granakurvan har dessutom byggts om.
- Vi hade begränsat med pengar som vanligt, säger projektledare P-A Olsson på Vägverket. Vi gjorde vad vi kunde av situationen. Granakurvan borde helst ha dragits om helt och hållet.
Om säkerheten längs vägen säger P-A Olsson så här:
- På vägar med mindre än 8000 fordon per dygn, är det kommunens ansvar att sätta upp belysning. Vi tar hand om övriga vägar. Utan att säkert veta, så tror jag att Väsbyvägen har färre än 8000 fordon per dygn.
- Vägverket ansvarar
Ingenjör Jan Ocklind på tekniska kontoret i Vallentuna menar att det är Vägverket själv som ansvarar för säkerheten längs sina vägar.
- De brukar låta kommunerna stå för belysningen ändå, säger han. Här finns knappt en väg vars belysning har bekostats av Vägverket.
P-A Olsson rekommenderar Surstaborna att skriva ett b rev direkt till tekniska nämnden i Vallentuna.
- Då måste frågan tas upp, säger han. Och då kan det ju faktiskt bli punktbelysning i Sursta eller rent av belysning längs hela vägen.
Monica Antonsson
Belysning sattes småningom upp längs Väsbyvägen på kommunens bekostnad.
Men det dröjde länge, många år faktiskt.
Sursta gård, Vallentuna
Johan Albert Edman född 18/2 1892 i Frösunda - trafikdödad 12/4 1979 i VallentunaGift 12/7 1953 med
Karin Gunborg Elisabet Edman född 5/10 1908 i Angarn - död 21/3 1997 i Vallentuna
Adress: Sursta gård, Vallentuna
Sursta Pl 870, Vallentuna
Ernst Gösta Eriksson född 20/1 1915 i Kungs-Husby, Uppsala län - trafikdödad 23/11 1995 i Vallentuna
Gift 2/6 1940 med:
Hulda Karolina Maria Eriksson född 16/6 1920 i Grangärde, Kopparbetgs län - död 8/12 2007.
Hon var då bosatt i Berga 2.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar