Bengt Olov Hällsén, ordförande för Vallentuna arbetarekommun, talar i Hjälmstaskolan i samband med arbetarekommunens 50 års jubileum 1964. Fotot tillhör: Stefan Hällsén |
Gunnar Sträng i Vallentuna 1964 Notera rullbandspelaren på stolen intill. Vallentuna bildarkiv. |
Lite kuriosa är att jag har kvar utkastet av talet som pappa skrev och höll som invigningstal...
Femtioårsjubileum
I efterhand orsakade jubileumsfesten ”rabalder” på ett arbetarekommunmöte med anledning av att sprit serverades vid supén. Styrelsen, som ansvarade för festarrangemangen, fick dock godkänt med betryggande majoritet.
Och om Josefs tal
Till jubiléet hade Josef Andersson skrivit en historik. Denna fick de så kallade sexlingarna att skriva till styrelsen om vad de uppfattade som felaktiga uppgifter om den tidigare nämnda striden i arbetarekommunen i början av 50-talet. Tvisten diskuterades på ett styrelsemöte dit också ”sexlingarna” kallats och efter en ganska hätsk ordväxling kunde man enas om följande beslut.
Utdrag ur §29 vid styrelsemöte 4 juni 1964:
Beslut:
Ordföranden, Bengt Hällsén, bör ha äran för detta fredsslut.*
Sidan i Socialdemokraternas 75-årsbok pryds av den här bilden. Okänd fotograf 1963. Vallentuna bildarkiv. |
Alfred Heidrich |
Els-Marie Carlegrim, föreståndare för daghemmet Videgården som öppnades i februari 1969. Foto: Stig Forslund 1971. Vallentuna bildarkiv. |
En livlig debatt följde där man allmänt gav sin eloge
till det ideella arbete som har lagts ned på förskoleverksamheten genom de
gångna åren. Om detta var mötet enigt, i frågan om kommunalisering eller den
kommunala insynen av verksamheten skilde sig åsikterna. Mötet beslutade
bordlägga frågan för närmare utredning.
I december 1964 är bostadsfördelning och bostadsförmedling på nytt diskussionsämne i arbetarekommunen. Motsättningarna är likartade som vid ovan refererade möte i mars 1958. Ordföranden Bengt Hällsén ”ifrågasatte om det var rätt som nu sker att lägenheterna sorterar under bostadsförmedlingen endast när de uthyres första gången och sedan aldrig tillförs bostadsregistret.
Beslut: Tillsattes en kommitté bestående av Tore Axh och Åke Ekström som ska syssla med problemen och delge resultat före mars 1965.”
På junimötet 1966 beslöt arbetarekommunen rekommendera fullmäktigegruppen att ”vara positiva” till frågan om en gemensam bostadsförmedling för hela Stockholmsregionen och därmed föll frågan om en kommunal bostadsförmedlingsnämnd.
Arbetarekommunens
AK-möte den 9 mars 1951
Ur protokollet (mina mellanrubriker):
§7 ”Ett förslag av ordföranden till ”Riktlinjer för samarbetet inom fullmäktigegruppen samt mellan arbetarekommunen och partiets förtroendemän” beslöts att bordläggas.
Att leda den planerade diskussionen valdes den sittande ordföranden Josef Andersson.
Som inledning till diskussionen höll distriktsordförande riksdagsman Adolf Wallentheim ett anförande och gav några glimtar från det stora framåtskridande vi fått vara med om samt former till samarbete inom det kommunala arbetet och underströk betydelsen av att ge medlemmarna tillfälle till arbetsglädje och förtroende.
I den efterföljande diskussionen visade det sig att starka motsättningar var rådande mellan medlemmar och grupper inom arbetarekommunen och fullmäktigegruppen. I anledning därav och en del partivänners direkta frondering (det står så) mot kommunmötets beslut evad det gäller val, föranledde distriktsordföranden att rikta en skarp varning till medlemmarna att försöka samarbeta med hänsyn till partiets förtroende bland väljarna samt för undvikande av spoliering av det kommande arbetet.”
Josef Andersson vann omröstning
Josef Andersson Vallentuna bildarkiv |
Mötet valde ny församlingsrevisor efter Bernhard Bengtsson. Det är svårt att läsa mellan raderna i det ytterst kortfattade protokollet. I slutet av årsmötet läste Josef Andersson upp de riktlinjer som hade framlagts för arbetet inom kommunen ”vilket urartade till en diskussion om tillvägagången vid val. Mötet beslöt med övervägande ja att anta de uppgjorda riktlinjerna.”
Som avslutning tackade mötesordföranden Axh för förtroendet som visats honom och ”hoppades att vi icke behövde skiljas som ovänner samt hyllade å mötets vägnar Josef Andersson för hans rakryggade hållning och ej tappat sugen fast det har varit hårda tag emellanåt.” Josef Andersson innehade nu många förtroendeposter.
Skralt med pengar i partikassan
Bernhard Bengtsson Vallentuna bildarkiv |
Årsmötet diskuterade också arbetarekommunens dåliga ekonomi. Herr Axh föreslog att man skulle bestämma en tid för hur länge en medlem fick ligga efter med medlemsavgiften. Mötet bildade en fond för inköp av fana. Kretsfestens netto 67 kronor och 04 öre blev grundplåten och under mötet insamlades 13:50. Berna Nilsson föreslog att en sparbössa skulle inköpas för att cirkulera varje möte. Åke Ekström föreslog Elof Österberg att kontakta Konsum för anordnande av boklotteri. Josef Andersson föreslog att varje medlem skulle till nästa möte ha med ett paket värt minst 1 krona varvid paketauktion skulle anordnas.
Sexlingarna begär utträde från och med 1 juli
AK-möte den 26/4 1951 Närvarande var 20 medlemmar jämte 9 ur kvinnoklubben
§3 ”Meddelade ordföranden Josef Andersson att han den 10 april erhållit en skrivelse av följande lydelse:
Till Vallentuna Socialdemokratiska arbetarekommunUndertecknade medlemmar i Vallentuna socialdemokratiska arbetarekommun få härmed anmäla vårt utträde ur arbetarekommunen från och med 1 juli i år.Beträffande mandat och förtroende uppdrag som vi bekläda inom Vallentuna kommun kommer vi sedermera inför det forum som är det rätta, inkomma med våra framställningar.Denna skrivelse har i form av kopia med kännedom tillställts Styrelsen för Stockholms läns socialdemokratiska partidistrikt.Vallentuna den 7 april 1951
Hugo Rosén Berna Nilsson Bernhard BengtssonKnut Eriksson Åke Ekström Erik Rosén
Arbetarekommunen bevilja Sexlingarnas
§4 Arbetarekommunen beslöt att rikta en uppmaning till Hugo Rosén, Åke Ekström, Berna Nilsson, Erik Rosén, Bernhard Bengtsson och Knut Eriksson att som en följd av den till arbetarekommunen ingivna utträdesanmälningen samt mötets ovan nämnda beslut om tiden för utträdet skall räknas från den 26 april i år, hos de väljande myndigheterna inom den borgerliga och kyrkliga kommunen avsäga sig samtliga uppdrag såväl inom Vallentuna delkommun som Vallentuna storkommun.
Berna Nilsson Vallentuna bildarkiv |
Nog var detta hårda tag.
Åke Ekström har berättat att avhopparna satte datum för utträde till 1 juli för att man skulle hinna diskutera klart och sluta fred i arbetarekommunen.
Den 7 april begärde de skriftligen att få återkalla sin utträdesansökan. Denna begäran dyker upp i styrelsen först den 4 juli. På arbetarekommunens möte den 21 juni, första mötet efter utträdet, behandlas i stället en skrivelse från partistyrelsen. Så här står det i protokollet under §9:
Vallentuna problem för partidistriktet
”Sex ledamöter av kommunalfullmäktige i Vallentuna har gjort en framställning till partistyrelsen om att få till stånd en överläggning angående vissa tvistefrågor inom Vallentuna arbetarekommun.
Partiets verkställande utskott beslöt vid behandlingen av ärendet meddela de ifrågavarande sex personerna, att partiet för sin del ingenting har emot en sådan överläggning, då det ur partiets synpunkt självklart måste vara en strävan att få stridigheter av detta slag bringade ur världen.
Med partihälsning
Sven Aspling.
Hugo Rosén Vallentuna bildarkiv |
Detta tycks vara ett missförstånd. Det visar sig exempelvis senare att partidistriktet skriftligen vädjat till Markim-Orkesta Arbetarekommun att släppa in ”sexlingarna” när det inte går i Vallentuna.
Vägrar återkalla begäran om utträde
Styrelsen i Vallentuna AK behandlar ”sexlingarna” begäran om återkallande av utträdet först den 4 juli. Styrelsen (närvarande: Josef Andersson, Nils Allenius, Harald Blomkvist, Erik Jansson) beslutar ”enhälligt att till samtliga undertecknare av nämnda skrivelse meddela att ett återkallande av deras skrivelse av den 7 april givetvis icke kan ske, enär arbetarekommunen den 26 april behandlat skrivelsen och fattat beslut med anledning härav”. Arbetarekommunen behandlar skrivelsen och styrelsens åtgärd den 24 augusti 1951.
Det var tydligen aldrig meningen att dessa högaktiva, sedan många år förtroendevalda medlemmar, verkligen skulle gå ur partiet. De ville prata klartext och reda ut gammalt groll, så att partiet skulle få chans att hävda sig i den nya storkommunen. Alltför mycket tid och intresse gick åt till interna stridigheter, ansåg Åke Ekström vid samtal 37 år efteråt, då vi i cirkeln sökte få del av båda sidornas syn på det inträffade.
Tydligen hade måttet rågats för dessa sex partikamrater, när de tog till en så drastisk åtgärd som att begära sitt utträde. Det är värt att notera att samtliga sex var närvarande på uteslutningsmötet. Besvikelsen över att de flesta inte ville ta fighten hade känts svår, uppgav Ekström.
Att det medförde många bekymmer och svårigheter när man skulle åstadkomma samverkan mellan storkommunens arbetarekommuner inför storkommunens fullmäktige, förstår vi av protokollens anteckningar om samarbetskommittéer och sammanträden inför kommunalvalen.
Dessa sex medlemmar som själva begärt sitt utträde men upplevde sig utsparkade, kallas fortsättningsvis ”sexlingarna” i protokollen. Många möten behandlar och bordlägger deras begäran om återinträde. Denna är huvudfrågan på AK-mötet den 9/11 1951.
Ingen diskussion om återinträde
förrän ni lämnat era förtroendeuppdrag
”Styrelsen hade behandlat skrivelsen men utan yttrande, överlämnat den till kommunmötets avgörande. Under den diskussion som följde, yrkades bland annat att de inträdessökande först skulle lämna sina kommunala förtroendeuppdrag innan man fattade beslut om deras återinträde.
Arbetarkommunen beslöt enhälligt att bordlägga skrivelsen intill dess styrelsen ansåg skäl föreligga att ånyo upptaga densamma till förnyad behandling.”
Det skulle dröja ända till partistyrelsen ingrep med förlikningsförhandling, det vill säga två år till. Praktiskt taget varje AK-möte under hela denna tid behandlar ”sexlingarna” i ett eller annat avseende.
1953 hälsades Erik Rosén välkommen och valdes in som ny
medlem tillsammans med två andra nyanmälda. Berna Nilsson lämnade fram en
skriftlig ansökan om medlemskap för sig och de fyra övriga ”Sexlingarna”. Mötet
biföll ansökan."
"De sex släpptes alltså in igen. Men fiendeskapen tycks bestå. De föreslås inte till förtroendeposter i partiet längre. Båda parter hade fronderat vid olika tillfällen framgår det av protokollen. Den av ”Sexlingarna” efterlängtade rensande diskussionen kom aldrig till stånd. De tycks aldrig ha fått chans att inför medlemmarna redogöra för sina ståndpunkter.
När man undrar hur det kunde fortsätta med fientligheter
år ut och år in, berättar Åke Ekström som medlemmar som alltid fick bråttom
hem. Protokollen berättar om möten med bara 10-18 medlemmar närvarande. Det
hinner gå ganska lång tid mellan mötena dessa stridens år. Att studera och
jämföra protokollen ger ibland mer information än sekreteraren tänkt sig. Det
är mycket man kan låta bli att skriva också."
Att låta Josef Andersson kåsera om Arbetarekommunens historia vid 50-årsjubiléet var naturligtvis som att hälla bensin på elden...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar