Jag har tyvärr inga bra bilder på Elna och Holger Hovmark. Negativen försvann i och med att de åkte in till redaktionen för publicering. Om någon har en bra bild eller bilder på detta underbart vänliga par publicerar jag dem gärna.
Norrtelje tidning onsdagen den 28 december 1983
Elna och Holger, pensionärerna utan fritidsproblem
(VALLENTUNA)
- Vi har så mycket att göra att vi inte hinner vara med i någon pensionärsförening!
Så säger legendariske folkskolläraren Holger Hovmark, 83, och hans fem år yngre hustru Elna. Båda tillhör våra mest kända profiler, inte minst sedan åren i Klockargården där de bodde tills de i mitten av 1960-talet byggde eget vid Vallentunasjöns strand.
Elna och Holger berättar ivrigt om allt de har för sig som pensionärer. Nu senast är det huset på Manhemsvägen 27 som har fått sin beskärda del av deras tid.
- Det är byggt av ytong, konstaterar Elna. Då, när vi byggde, hade ännu ingen hört talas om riskerna med radonstrålning. Nu har vi för säkerhets skull byggt om ventilationssystemet. Holger har snickrat själv trots att han har ont i ryggen och jag har målat.
De ritade sitt hus själva för snart tjugo år sedan. Allt för att byggnaden skulle passa in på den vackra tomten som de själva önskade.
Den lilla trädgårdstäppan för odling av grönsaker för det egna husbehovet ligger strax intill och har eget bevattningssystem som gör det möjligt att använda sjövatten. Utsikten över de så kallade badbergen i Bällsta och Vallentunasjön är bedövande vacker.
- Här kan vi följa naturens växlingar och det rika fågellivet på nära håll, säger Holger. Men på sistone har det blivit många surfare och vattenskidåkare också.
Sex syskon
Holger Hovmark föddes år 1900 i Hovby utanför Lidköping. Där växte han upp på Mjölnargården med föräldrar och sex syskon.
- Jag har ett tidigt minne från 1903 då min yngre bror var nyfödd, säger Holger. Han hade fått en böld på ena låret som inte ville läka. Man kallade på en grannfru som gällde för att vara sjukvårdskunnig. Hon behandlade honom och han blev frisk. Han växte upp till en stor stark karl som så småningom övertog gården.
En annan händelse som fastnat i minnet inträffade när Holger var i femårsåldern.
- Jag minns att mor stod vid spisen och att farmor och farfar var i kyrkan. Då inträffade en jordbävning som kom alla fönster att skallra. Farmor sa efteråt, att hon tyckte, att hela kyrkan liksom hade vridit sig.
Holger arbetade hårt hemma på gården och studerade flitigt med hjälp av korrespondenskurser nattetid tills han var över tjugo år gammal. Efter examen som sedan föjde, gick han en så kallad förberedande kurs, tenterade och kom in på seminariet i Göteborg. Efter ytterligare fyra års studier avgick han som nyutexaminerad folkskollärare. Holger lät sig emellertid inte nöjas med det. Han tog kyrkosångarexamen 1927 och organistexamen 1928. I hård konkurrens med 120 andra sökande fick han därefter sin första tjänst i Vimmerby landsförsamling.
Tände direkt
Frilevstads kyrka i Blekinge |
Den vackra flickan var förstås Elna och det är ingen tvekan om, att det var kärlek vid första ögonkastet. Det storslagna bröllopet kom att stå den 12 augusti 1928 i Frilevstad som var Elnas hemförsamling.
- När vi firade guldbröllop 1978 tog vi bilen och for på utflykt i Uppland på tu man hand. Vi avslutade dagen med en middag i Grisslehamn. Men sedan jag fyllt 80 år vill inte barnen att jag ska köra bil längre. Numera cyklar vi eller tar bussen.
Klockargården i Vallentuna Vallentuna Bildarkiv. |
- Jag minns att första gången vi överhuvud taget kom till Vallentuna, säger Elna. Det full snöstorm och en stor biltävling ute på sjön.
Elna Hovmark Okänd fotogr 1955 Vallentuna Bildarkiv |
Sju klasser
På den tiden fanns färre än 2000 vallentunabor i kommunen. Centralskolan hade totalt sju klasser med varsin lärare. Då fanns bara den röda träskolan med gymnastiksal och den vita med badhuset, som småningom målades gul innan den slutligen brändes ner till grunden av brandkåren i mitten av 1960-talet. Då fanns även den nya tegelbyggnaden som byggdes i början av 1950-talet varpå hela anläggningen fick namnet Hjälmstaskolan.
Holger bildade redan under sitt första verksamhetsår i Vallentuna den barnkör som finns än idag även om sångarna undan för undan har bytts ut. Ett oräkneligt antal av de Vallentunabor som vuxit upp här har med andra ord tagit sina första skälvande körtoner för magister Hovmark.
Holger var ju som bekant även den som tog initiativet till den nyligen 40-årsjubilerande kammarkorkestern som började i all enkelhet som musikcirkel redan 1943. Ända tills för ett år sedan var han själv verksam som violinist i orkestern men tvingades sluta på grund av värk i en axel.
Holger Hovmark dirigerar kyrkokören. Okänd fotograf 1950, Vallentuna bildarkiv. |
Holger och dåvarande kontraktsprosten Sven Vängby Vallentuna bildade 1938 Vallentuna kyrkokör.
- Vi for runt och satte upp lappar på stolparna där vi efterlyste sångare. Vi fick ett 30-tal svar och kören var ett faktum. Man var idealist på den tiden och gjorde allt gratis. Man tänkte inte så mycket på pengar och ersättning.
Kyrkokören på turné hos Aina Bornholms föräldrar i Skärfelten i Uppsala-Näs 1954.
Runt kaffebordet sitter fr vä Erik Svenander, Aina Bornholms mamma Anna Thörn,
Titus Hahn, Viola (Lola) Hahn (föräldrar till Ove Hahn), prästfrun Ragnhild Vängby och
kontraktsprosten Sven Vängby. Med ryggen mot kameran ses Holger Hovmark.
kontraktsprosten Sven Vängby. Med ryggen mot kameran ses Holger Hovmark.
Okänd fotograf 1954, Vallentuna bildarkiv.
- Holger arbetade ofta sent om nätterna, säger Elna. Från ett fönster i Klockargården kunde jag se hur han satt på orgelläktaren i krykan och övade inför nästa högmässa, bröllop eller vad det nu var.
Sönerna Olle, Lennart och Anders som i dag är tre stadgade medelålders herrar har det också gått väl för i livet. De och barnbarnen har en stor plats i såväl hjärta som hem hos farföräldrarna.
- De har varit här ofta och det har verkligen varit roligt, säger Elna.
Holger håller med.
- De är bra på schack också, säger han. Precis som Sven Vängby var på sin tid.
Elna och Holger säger att de har trivts bra i Vallentuna och talar med värme om gamla vänner från förr, kollegor och elever.
- Vi har dessutom alltid haft goda grannar. Men förr var det kanske lite större gemenskap mellan människor än vad det är idag. Man deltog på ett annat sätt i varandras sorg- och glädjeämnen. På det stora hela är nog det mesta bra. Snart har vi dessutom ett nytt år och så småningom tittar vårsolen fram för att värma upp moder jord,
- Då tar vi fram våra cyklar igen för ännu en liten rundtur i bygden. Precis som vi brukar...
Monica Antonsson
Norrtelje Tidning och tidningen Södra Roslagen den 18 december 1985
Holger fick medalj för andra gången!
(VALLENTUNA) Holger Hovmark, 85, har fått kyrkosångarförbundets medalj i guld. För andra gången! Femtio år har gått sedan Holger startade kommunens första barnkör och ingen har lärt så många vallentunabarn sjunga som just han.
Medaljen överlämnades till den förvånade Holger Hovmark i samband med högmässan den första advent. Varför förvånad? Jo, han hade ju redan fått den en gång förut. Men det hade alla glömt bort.
Holger Hovmark är närmast legendarisk som folkskollärare,
kantor och körledare i Vallentuna. Han kommer från Hovby där han föddes vid
sekelskiftet. År 1927 avlade han kyrkosångarexamen och året därpå organistexamen.
Kort därefter träffade Holger sin Elna som stått vid hans sida i ur och skur
under alla år.
Om det mötet har Holger berättat.
- Det var kärlek vid första ögonkastet! Jag tände direkt!
Bildade kammarorkester
Till Vallentuna kom de 1935. Samma år startade Holger
den första barnkören. Några år senare tog han initiativet till bildandet
av kammarorkestern. Men det var för allt han uträttat som körledare som han nu
skulle få en utmärkelse. Av någon outgrundlig anledning hade han inte fått den
tidigare. Det var åtminstone vad alla trodde. Hustru Elna hade utfrågats och
hon kände då inte till någon medalj.
- Holger brukar inte precis gå omkring med medaljer på
sig, förklarade hon.
När högmässan var över ropades Holger Hovmark fram av
prästen Bo Nordqvist och nuvarande körledaren Sigvard Selinus.
- Nu ska du äntligen få din medalj!
- Den fick jag ju för tio år sedan, sa Holger Hovmark förvånat.
Värd en till!
- Då får du en till. Det är du värd, sa Sigvard Selinus
efter den förvirring som uppstod.
Holger Hovmark mottog så sin andra guldmedalj och var märkbart
rörd av omtanken från kollegor och församlingsbor som trängdes i den absolut fullsatta
kyrkan.
Så berättade han om åren som ledare för barnkörerna i Vallentuna.
- Det är en svår balansgång att gå när man vill nå hög
kvalitet. Jag har nog gjort många barn ledsna när jag avvisat dem. Det är
baksidan av medaljen, sa Holger Hovmark.
Monica Antonsson
Läs mer om Vallentuna kyrkokör av idag som du hittar här.
Om kulturskolans historia skriver kommunen:
Läs mer om Vallentuna kyrkokör av idag som du hittar här.
Vallentuna kyrkokör sjunger vid en gökotta på Stora Ekeby gård; Vallentuna kyrkokör sjunger vid en gökotta hemma hos Kerstin Grandin på Stora Ekeby gård. Fr v står Gunnar Åhs, Anna Fougman, Carl Liljedorf, Olga Jansson Viola Wreese, Martin Nilsson, Anna-Lisa Gustafsson, Gunnar Rickberg, Holger Hovmark, Åke Carlestam, Dagny Catoni, skymd okänd, Else-Marie Carlegrim samt Sylvia Pettersson .
Okänd fotograf 1973, Vallentuna Bildarkiv.
Kommunalfullmäktige sammanträder; Vallentuna kommunalfullmäktige sammanträder. Första raden fr v Knut Eriksson s, Erland Eriksson m, Berna Nilsson s, Holger Hovmark h, Gustav Nilsson c, och Oskar Söderlund c. Rad 2 Åke Ekström s, Ruben Magnusson k, David Pettersson h. Rad 3 Axel Larsson k, Nils Karlsson s, Nils Alenius s, och Josef Andersson s. 1952. Thors foto 1952, Vallentuna Bildarkiv.
Fr v trädgårdsmästare Mauritz Wandel, tidigare medlem av förenade kyrko- och skolrådet,
Holger Hovmark kantor och folkskollärare samt kontraktsprost Sven Vängby .
Foto taget vid de gamlas utfärd till Årsta havsbad. Okänd fotograf 1963. Vallentuna Bildarkiv.
Om kulturskolans historia skriver kommunen:
Det började
faktiskt redan 1942
Vallentuna
kulturskola är en utveckling av den kommunala musikskolan som startade 1955
genom ett beslut i dåvarande skolstyrelsen. Kantor Holger Hovmark
(1900-1990) var initiativtagare.
Det
var många kommunala musikskolor som startade runt om Stockholm i mitten av
50-talet. Startskottet var en musikkonferens som Stockholms läns landstings
folkbildningskommitté hade inbjudit till i Danderyd 16-17 april 1955. Här
uppmanades deltagarna att resa hem till respektive kommuner och söka bidrag för
att starta musikskola.
Men
Musikskolan byggde på den så kallade "Musikcirkeln", som sedan
40-talet, (troligtvis 1942) initierats av kantor Holger Hovmark och bedrivit
musikverksamhet i Vallentuna. Verksamheten i Musikcirkeln och senare även i
musikskolan under 50-talet och en tid framåt, var baserad på undervisning i
piano, fiol, mandolin och blockflöjt, men även andra blåsinstrument förekom som
ett alternativ för äldre elever. Vallentuna var alltså redan igång när den
inbjudningen kom i mitten av 50-talet.
Bland
profiler som rektorer och lärare märks Kurt-Wallis Pettersson, rektor under
80-talet och lärare som var med från 1955 som Erik Gustavsson, piano, och
musiklärare B Hansson från Stockholm.
Musikskolan utvecklades till Kulturskola år 2000, i och med att ämnet dans utökade utbytet och drama/teater tillkom året efter. Idag (2020) finns ca 1500 kursplatser inom en mängd kurser som: musik, sång, dans, teater, musikal, bild och form, kreativt skrivande, musikproduktion samt musikterapi. De yngsta eleverna på Kulturskolan är bara 4 år och man kan gå kurser hos oss fram till att man slutar gymnasiet.
_______________________________________________________________________________
Lokaltidningen
Vecka 51, 1998
Lokaltidningen
Vecka 51, 1998
***
Elna och Holger i folkbokföringen:
Svante Holger (Olsson) Hovmark var född 21/12 1900 i Hovby, Skaraborgs län, och dog 21/3 1991 i Vallentuna. Han hette egentligen Olsson eller möjligen Svensson efter far sin, hemmansägare Olof Emanuel Svensson f 1868 i Hovby.
Jag gissar att han bytte namn till Hovmark när han lämnade Hovby. Det var ganska vanligt förr när många invandrade till Stockholm att man tog sig ett namn som påminde om hembygden.
Församlingsboken: Hovby (R) AIIa:1 (1900-1914) Bild 1270 / sid 118
Elna Emilia var född 16/12 1905 i Fridlevstad, Blekinge, och dog på julafton 2001 i Vallentuna.
Hon hade då lämnat huset på Manhemsvägen, där reportaget gjordes, och bodde mer centralt på Sommarvägen.
Hon hade då lämnat huset på Manhemsvägen, där reportaget gjordes, och bodde mer centralt på Sommarvägen.
Elna var dotter till August Ferdinand Andersson, arrendator av prästgården i Fridlevstad, och hans hustru Frida Wiktoria Gustafsdotter.
Församlingsboken: Fridlevstad (K) AIIa:2 (1900-1910) Bild 2100 / sid 585
Släktforskning om Holgers anor hittar du här.
Släktforskning om Elnas anor finns på MyHeritage (medlemsskap krävs) som du hittar här.
Holger berättar om sin farmor och farfar i reportaget ovan. De hette Svante Johansson (f 1825) och Maja Johansdotter (f 1828) och var hemmansägare av Mjölnaregården i Hovby. Det kan kanske vara kul att veta för den som till äventyrs lyckas läsa texten. Det är alltså berättelser äldre än 100 år vi får ta del av.
Holger berättar om sin farmor och farfar i reportaget ovan. De hette Svante Johansson (f 1825) och Maja Johansdotter (f 1828) och var hemmansägare av Mjölnaregården i Hovby. Det kan kanske vara kul att veta för den som till äventyrs lyckas läsa texten. Det är alltså berättelser äldre än 100 år vi får ta del av.
Skolresan till Danmark 1939
Min pappa, Arne Antonsson, hade Holger Hovmark som lärare i högstadiet. År 1939 åkte klassen på skolresa till Danmark och från det finns en hel del foton i pappas fotoalbum. Bilderna är så små att personerna knappt går att urskilda. Jag har därför skannat in och förstorat dem här i ett försök att kanske kunna identifiera en och annan.
Jag tror att detta är Holger Hovmark 1939.
Troligen Holger och Elna Hovmark 1939.
Elna och Holger Hovmark för mig personligen.
- Är det någon som vill ha en kattunge?
Det var nog Holger som frågade oss ungar det en dag i skolan. Jag var sju år och ville gärna ha en kattunge. Efter skoldagens slut knallade jag därför ner till Klockargården och bankade på dörren. Den alltid så vänliga Elna stoppade där och då en livs levande kattunge i min skolväska. Förvånad bar jag hem den försiktigt, försiktigt. Föräldrarna blev inte odelat glada men vi bodde på landet jag fick ha henne kvar. Den lilla gråvita Sessan var inte bara min bästa vän i många år, hon blev upphov till en rad andra fina kattungar också. Alla lika älskade.
I trean fick jag provsjunga för Holger Hovmark och vips var jag med i hans barnkör. Vi sjöng de mest märkliga sånger om Hosiana Davids son och Dotter Sion i kyrkan mest varje söndag.
Ibland skulle man se ut som att man kunde läsa noter också. Varför förstår jag faktiskt inte. Var skulle vi ha lärt oss det? Någon sådan undervisning har jag inget minne av.
En gång fick vi åka till Uppsala domkyrka och sjunga också. Då följde mamma och pappa med i Volvo duetten.
För att vi ungar verkligen skulle komma till repetitionerna en gång i veckan och till kyrkan lika ofta premierades vi med vykort föreställande Vallentuna kyrka. Holger Hovmark tryckte upp dem på egen bekostnad och delade ut dem efter förtjänst, ett kort för repetition och två för framträdande i kyrkan. När man behövde en slant att köpa godis för kunde man lösa in dem hos Holger för 10 öre styck.
Så här såg körkorten värda 10 öre ut. |
Frilevstad heter det inte. FRID vare med dig hur som helst, Monica ...
SvaraRaderaHej Verutschkow!
SvaraRaderaDå har den kanske hetat så tidigare.
Länken är direkt kopierad från Arkiv digitals kyrkoböcker.
Ta´t lugnt du också!
"Kuriosa
SvaraRaderaFlertalet av gatunamnen i byn bär namn efter präster. Såsom Coldings väg, Hallbäcks väg, Gyllenskepps väg, Hovlunds väg, Bagers väg, Murbecks väg, Frodells väg, Flyborgs väg och Joungs väg.[3]"WIKI ...