kommer på tal i Uno Skölds facebookgrupp och jag börjar fundera på vad jag egentligen minns om honom. Han hörde ju liksom till miljön i min barndom.
Det enda foto jag hittar är taget av Gunnar Kullberg 1958 och finns på Vallentuna Bildarkiv.
Här spelar han fotboll mot härliga gymnasten Kerstin Andemark. Det måste, som alla förstår, ha varit ett jippo av något slag och ingen vanlig match.
Jag var 8-9 år men tror faktiskt att jag var där. Jag har ett minne av att alla skrattade just åt Frasse där på planen. Han gjorde verkligen succé. Det var ju inte direkt så man brukade se honom.
Frans Karlsson och Kerstin Andemark på IP 1958. Foto: Gunnar Kullberg, Vallentuna Bildarkiv |
För första gången anordnades Barnens dagsfestligheter i Vallentuna i lördags och söndags. Initiativet kommer från Vallentuna Bollklubb, vilken tillsammans med kommunens fritidskonsulenter stod för arrangemangen på idrottsplatsen och i folkparken.
Klockan 14 på söndagen var det fotbollsmatch mellan ett gubblag bestående av prominenta Vallentunaherrar och ett damlag ur ”Husmodersgymnastiken”. Domare var provinsialläkare CW Klingspor, som enligt vad bollklubbens ordförande upplyser för Norrort gjorde en synnerligen förnämlig insats. Från annat håll har upplysts att den gode doktorn skulle ha varit mutad genom att damlagets medlemmar till honom före matchen överlämnade var sin blombukett. Protest ingavs. Men blev avvisad. Gubblaget segrade med 4-2. Nyblivne 60-åringen Agne Berg var bäste man på plats och gjorde tre av målen.
Upplands Väsby hundkennelklubb hade efter matchen en uppvisning i appelldressyr och skyddsdressyr.Men det var ju Frasse det skulle handla om.
Ett uppskattat inslag var att Bror Mellkvist ställt sin ponny och en sulky till förfogande för åk- och ridturer för barnen.
Klockan 17 drog man sig över till folkparken, där Frukostklubbens Kaffe-Petter, skådespelaren Curt Randelli, hade ett nästan timslångt framträdande.
Bollklubbens ordförande förste polisassistent Berth Svedberg berättar att avsikten är att varje år anordna Barnens dag i Vallentuna. Verksamheten skall handhavas av en festkommitté med representanter för samtliga inom kommunen verksamma ideella föreningar. Man ska följa de stadgar som gäller för övriga Barnens dag-föreningar i riket. I år hann man ej med att ordna denna organisation. Behållningen av årets festligheter skall användas för Vallentunabarn i enlighet med de riktlinjer som gäller för barnensdagsverksamheten.
Vad vet jag egentligen om honom?
Ingenting egentligen.
Så jag tar en titt i databaserna för släktforskning...
Frans Johan Karlsson född 30/6 1899 i Adolf Fredriks
församling, Stockholm
Son till före detta pigan, 38-åriga, ogifta Charlotta
Albertina Karlsson född 16/7 1861 i Åker, Södermanland. Hon finns med i Rotemannen 1878-1880 och 1892-1897 och
var de åren alltså skriven i Stockholm. Frans beskrivs som utomäktenskapligt barn, boende i sin
familj.
Ibland heter de Karlsson och ibland Carlsson.
Frans och hans mamma bodde först på Upplandsgatan 23A i kvarteret Tuben men flyttade redan 1900 till kvarteret Lammet No 1 i Klara församling. Där blev de kvar till 1916 när de flyttade vidare till Sofia församling. Frans titulerades arbetaren, montören och så småningom elektrikern vilket jag också har ett svagt minne av att han var.
Äktenskap och barn
Frans träffade Ingrid Maria Johansson född 4/4 1900 i Maria Magdalena församling. De fick dottern Rosa Maria Karlsson född 11/12 1921 i Kungsholms församling. De gifter sig emellertid inte förrän 20/11 1926.
Frans träffade Ingrid Maria Johansson född 4/4 1900 i Maria Magdalena församling. De fick dottern Rosa Maria Karlsson född 11/12 1921 i Kungsholms församling. De gifter sig emellertid inte förrän 20/11 1926.
Familjen bodde 1940 på adress Fyrtornet 2 i Sofia församling där Frans mamma också bodde. Hon dog den 4/5 1946. Fyra år senare - 1950 - bodde Frans och hans hustru på Erstagatan 9 i Sofia församling.
Dottern Rosa Maria Karlsson hade gift sig 4/8 1946 och hette nu Brunnberg. Hon och maken Lars Edvard Brunnberg född 28/12 1922 bodde på Tämnarvägen 26 i Enskede. Rosa Maria var då korrespondent och maken ingenjör. Det slutade emellertid med skilsmässa 26/1 1952.
Det året bodde Frans fortfarande kvar i Sofia församling. Flyttlasset till Dalavägen 3, Ormsta 1:180 i Vallentuna gick först 1954. Det ser ut som att han flyttar ensam för hustrun, som är sjukvårdsbiträde, flyttar till Skånegatan 48 på Söder. Men de skiljer sig inte.
Rosa Maria, som nu är skild sekreterare flyttar med sin son till pappa Frans som nu bor på Dalavägen 3 i Vallentuna. Hon och sonen skrivs som ett eget hushåll.
Annons ur fritidskontorets informationsblad Fritid i Vallentuna nr 4 1969 |
Handlare
Frans blir nu handlare. Han startar butiken Vallentuna Elektromekaniska- & Radioaffär i ett av de tre butikshusen längs Centralvägen, närmare bestämt vägg i vägg med optiker Arne Andersson, lokalen närmast kyrkan, dvs en del av det som senare blev Thorins.
Frans blir nu handlare. Han startar butiken Vallentuna Elektromekaniska- & Radioaffär i ett av de tre butikshusen längs Centralvägen, närmare bestämt vägg i vägg med optiker Arne Andersson, lokalen närmast kyrkan, dvs en del av det som senare blev Thorins.
- Det var där man köpte EP-skivor, skriver Kjell Almgren i Uno Skölds facebook-grupp. Och det är alldeles sant. Där köpte vi alla våra skivor på 60-talet. Jag tror också att Sven Heidrich jobbade där med det efter skolan en tid.
Frasse var först med TV i mitten av 50-talet. Han hade en apparat stod påslagen i skyldfönstret så fort det var sändning. Ja, till och med när det bara var testbild, tror jag. Vallentunaborna tryckte näsorna platta mot fönstret för att få en skymt av den märkvärdiga apparaten. Det finns ett foto på det någonstans. Jag har sett det.
Min farmor köpte en 17-tummare av Frasse som traktens alla grannar tittade på om kvällarna. Ja, utom på onsdagar då förstås. Det var TV-fri dag och alltså ingen sändning. Annars var det Perry Como Show, Ria Wägner och Andy Pandy mest hela tiden.
Min farmor köpte en 17-tummare av Frasse som traktens alla grannar tittade på om kvällarna. Ja, utom på onsdagar då förstås. Det var TV-fri dag och alltså ingen sändning. Annars var det Perry Como Show, Ria Wägner och Andy Pandy mest hela tiden.
Så gick farmors TV sönder. Frasse lovade laga den men kom liksom aldrig. En dag, när han var i grannskapet fick farmor syn på Frasse genom fönstret. Då fick hon brått. Hon mer eller mindre lyfte in honom och satte ner honom framför TV:n.
- Nu är du så snäll och lagar apparaten, sa hon. Och då gjorde han det.
Rosa Maria
Frasses dotter Rosa Maria gifte om sig den 17/8 1962 med Erik Emanuel Staf född 15/9 1921i Kårsta. De fick en son samma år.
Frasses dotter Rosa Maria gifte om sig den 17/8 1962 med Erik Emanuel Staf född 15/9 1921i Kårsta. De fick en son samma år.
Den 15/11 1970 gick Frasses fru, Ingrid Maria Karlsson, bort 70 år gammal. Hon är då skriven på Hallandsgatan 48 i Stockholm.
Frasse blev därmed änkeman.
Frasse blev därmed änkeman.
Knappt fem år senare, den 7/6 1975, gick även han, Frans Johan Karlsson ur tiden 76 år gammal
Rosa Maria Staf avled på julafton den 24/12 2000. Då var hon skriven på Dalavägen 5 i Vallentuna.
Hennes make var skriven på Allévägen 63 när han sju år senare gick ur tiden 22/4 2007.
Jag tar gärna emot både bilder och berättelser om dessa fina människor, om du har några.
Jörgen Dahlberg berättar:
Huset Centralvägen 9 till 11
Annons från 1970
Här kommer några ytterligare fakta om Radio Frasse, först hur lokalen såg ut, den låg näst längst ut,
Ur-Arne, Vallentuna Ur och Optik innehavare Arne Andersson hans lokal var mycket mindre än Frasses eftersom Frasses verkstad lager som låg bakom butiken mot gården sträckte sig även bakom Ur-Arnes butik och hade en personal lager ingång från gaveln. Jag kommer inte ihåg om även Ur-Arne hade en ingång från gaveln.
Ingen av dessa lokaler hade någon direkt kontakt med källaren. Hur kan det komma sig att jag vet detta och det mesta om dessa tre första flerfamiljshus Centralvägen 1 tom 11 BRF Prästgården? Jo jag bodde i nr 7 från 1951 till 1964.
Jörgen Dahlbergs radiomöbel |
Under 1950 talet inträffade av mej tre kända bränder i verksamheter, där Frasses var en av dom. Min far var på den tiden bland annat försäkringsombud för SKÅNSKA BRAND HERMES och blev pga detta inblandad i dessa försäkringsärenden. Exakt vilket år det var vet jag ej, skulle gissa på 1956.
Man sa att solen skulle lyst in och tänt på i Frasses verkstad som brann upp till en del, butiken klarade sig men fick rökskador. Jag har en radiomöbel som kommer från Frasse från denna tid, fabrikat Luxor Radio med en så kallad skivväxlare man kunde lägga på flera 78 varv skivor som sedan trillade ner och spelades efter varandra, den bytes ut under tidigt sextio tal mot en mer modern skivspelare för för alla olika typer av skivor.
Tack snälla Jörgen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar