torsdag 21 juli 2022

Eva på Posten och konsumföreståndare Näslund...

Eva Näslund på Damtrff i VBK 1984.
Maken Halvar var aktiv i klubben.
Okänd fotograf. Vallentuna bildarkiv.


Med ett suddigt foto från Vallentuna bildarkiv hörde jag mig för i Uno Skölds facebookgrupp om "Eva på Posten" som min far Arne Antonsson kallade henne. Till Eva kunde man med förtroende gå och betala sina räkningar, sa han. De kände varandra och hade varit skolkamrater. Båda var födda 1926. Jag stod så många gånger i hennes kö på posten och minns att hon var vänligheten själv. Men vem var hon, undrade jag nu. 

Enligt bildarkivet hette hon Näslund varför jag fick för mig att hon kanske var gift med den där trevlige Konsumföreståndaren som vi hade när butiken låg på Centralvägen - i det som sedan blev varuhus och nu är tandklinik. Då tyckte man att butiken var stor. I dag är det omöjligt att förstå att charkdisk, frukt, konserver och allt fick plats. 
Min misstanke visade sig vara riktig. Eva på Posten var gift med konsumföreståndare Näslund som det tyvärr inte finns någon bra bild på i bildarkivet. 

Det skulle visa sig att Eva var infödd Vallentunabo...

På skidtur till Veda. Fr v: Svea Liljefeldt, Eva
Skagerlind, Lill Skagerlind och Maj Linder.
Okänd fotograf 1945. Vallentuna bildarkiv.

Eva Matilda Elisabeth Skagerlind
född 31/7 1926 i Vallentuna - död 29/12 2011 i Vallentuna
Dotter till: 
Axel Edvard Skagerlind (1878-1952) och hans andra hustru Eva Sofia Nord (1886-1954). 
Axel Edvard hade först varit gift med Anna Elisabeth Nord och med henne fått fem barn. Sedan hon gått ur tiden på grund av "hjärtlidande" 1922 gifte han om sig med hennes yngre syster och fick fyra barn till. 
Pappa Axel bokhållare och inspector innan han blev arrendator på Kusta säteri i Vallentuna där Eva kom till världen. Familjen flyttade långt senare till Åbylund där Axel först blev tegelbruksarbetare och sedan körkarl. 

Eva bodde med föräldrar och syskon i Åbylund, som bör ha legat nära Åby gård, tills hon gifte sig med Halvar Näslund Luciadagen 13/12 1952. 
KF:s provkök demonstrerar nya
snabbaksmetoder 1953. Okänd
fotograf. Vallentuna bildarkiv

Halvar Näslund 
född 31/3 1916 i Sånga - död 15/12 2005 i Vallentuna
Son till: 
Magnus Näslund (1881-1973) och hans hustru Elisabeth Olsson (1883-1948) som bodde med sina sex barn - alla med förnamn som börjar på H - i Sånga. Magnus Näslund var vaktkonstapel innan han så småningom blev förman för Tvångsarbetsanstalten Svartsjö. 

Halvar bodde 1940 hos föräldrarna på Svartsjö Slott dvs Tvångsarbetsanstalten i Sånga. Han arbetade på Konsum i Svartsjö och är folkbokförd som affärsbiträde. Sju år senare bodde han på adress Björkliden 1:59 i Sollentuna och 1950 var han handelsbiträde bosatt på Prästgårdsvägen 8 i Täby. Senast 1952 kom han till Vallentuna där han gifte sig med Eva Skagerlind på självaste Luciadagen. 

Jag minns honom som föreståndare för Konsumbutiken när den låg på Centralvägen. Andra har andra minnesbilder. Och det är tydligt att Halvar även var butiksföreståndare i Järnaffären, gissningsvis på Harry Fors tid. 

Foto: Gun Hillbok 27 november 1985. Vallentuna bildarkiv. 
Jag hittar inga bra bilder på Halvar Näslund. Vallentuna bildarkiv har bara tre bilder varav två i profil och en bakifrån. Det är inte mycket att hurra för. Samtliga är från ett möte på biblioteket mellan ett antal lokala giganter samlade kring Sme-Kalle, den gamle smeden Karl S Karlsson.

Från vänster: Halvar Näslund, okänd, Sven "Plåt-Janne" Jansson från Bällsta och förre kommunpampen Gustav Nilsson. De samtalade om en då aktuell utställning om bysmedjorna i Uppland. 



Hej Monica. 
Här kommer två foton...


Det första är hemma i våra soffa och är från vänster Karl-Erik Andersson, fastighetsskötare i Rönnen, Halvar och min far Bengt Hällsen. 
Nästa foto är från en prisutdelning i en pingistävling och den yngre mannen är jag. 

Stefan Hällsén och Halvar Näslund ca 1969
Vill komplettera lite om att Halvar var mycket idrottsintresserad och var väldigt aktiv som ledare för oss ungdomar som fotbollstränare mm. 
Halvar var mycket omtyckt av alla för sitt mjuka och generösa sätt. 
Strax innan hans död hälsade jag på honom och Eva i deras hem. Vi pratade då om dessa tider och om det lilla fotbollslägret som han ordnade i deras sommarstuga på Skålhamravägen. 
Minns med glädje både Halvar, Eva och såklart lilla My sittandes i cykelkorgen på Evas cykel. 
Stefan Hällsén

Stefan,
Tänk att du har varit så liten och söt...
Varmt tack!
Monica

Eva och Halvar Näslund 
fick 1956 dottern Harriet som svarade så snällt på mitt upprop om "Eva på Posten".  

Hej,
Harriet Johansson
Här kommer lite info om Eva Näslund.
Ja det stämmer att hon kallades "Eva på posten" av många.
Eva var född på Kusta Gård i Vallentuna 1926. Pappa Axel o mor Eva kom till Kusta 1923 o han var arrendator där. De flyttade 6 år senare ner till Åbylund.
Hon var född Skagerlind o hade 6 bröder, Rune, Stig, Torsten, Sture, Hans (dog vid 6år), Olle och en syster Lill. Bror Torsten (Totte) mattläggare, bodde också i Vallentuna.

Eva jobbade på posten redan då den låg förlagd i ena stationshuset.
Där expedierades även väskor o övrigt gods mm som skulle skickas med SJ. Hon var posten trogen hela sitt yrkesverksamma liv o gick i pension vid 65 års ålder.

Hon var bl a med i Vallentuna hursmorsgymnastik med Kerstin Andermark i spetsen.
Eva var också med i Lottakåren på 50-60 talet. Minns inte hur länge. Hon tyckte om att cykla, o gjorde det ganska ofta till systern Lill i Hägernäs, gärna för att fika. Ibland fick hunden My följa med i cykelkorgen, vilket hon gillade. Det fläktade väl skönt.

Hon tyckte även om att resa. Oftast utan Halvar, för han var ingen globetrotter. Han trivdes bäst i hemmets sköna vrå. Eva o Halvar hade inte körkort, utan de gick över åkrarna med ryggsäck, till Oppgården i Kragsta där de hyrde ett litet sommartorp. Det tittade ofta in vänner hemma hos Eva och Halvar. Å ingen skulle gå tom i magen därifrån, vare sig det var i form av mat eller dryck. Mycket gästvänliga personer var de.

Eva o Halvar fick en dotter och senare tre barnbarn, som de älskade väldigt väldigt högt. Halvar "lämnade" i dec 2005, på väg att bli 90 år i mars. Å Eva somnade in i slutet av december 2011 också efter ett långt liv.

Hoppas att du fått en liten inblick i min mammas liv. Jag har nog glömt en del minnen på vägen men du fick en liten bit i alla fall. Båda min föräldrar var helt fantastiska, och jag saknar dem fortfarande väldigt mycket, trots att många år förflutit.

Hon var gift med Halvar Näslund sen 1952, som både varit föreståndare på Konsum Centralvägen, (idag är det tandläkarmott) o jobbade med "Ragge" på järnaffären i många år.
Med vänlig hälsning
Harriet Johansson f. Näslund

Några gamla kollegor på posten som jag kommer ihåg:
Postmästare Norberg " Olof Olsson ". Yngve...? Rut Svensson Elsa Andersson Vera Rudäng Monica Tränk något senare.... Gunilla Gaude Marita Johansson Lill Edbo Maidi ....?

Vilket underbart brev!
Varmt tack Harriet!


Eva och Halvar Näslund 
bodde först med dottern Harriet - och en tid med Evas mor - på Centralvägen 9 i Vallentuna. 
De flyttade före 1970 till Tvärvägen 3 där Halvar gick ur tiden 15/12 2005 två dagar efter deras 53-åriga bröllopsdag. Eva bodde kvar och levde i ytterligare några år innan hon lämnade jordelivet den 29/12 2011. 

Det är många på Uno Skölds facebooksida som minns Eva och Halvar.
Här några röster i vimlet: 

Stefan Hällsen
Harriet Johansson Jobbade din pappa på Konsum? Minns bara honom i järnaffären med ett förkläde. När jag var typ 10 så cyklade hela fotbollslaget och övernattade i eran stuga på Skålhamravägen, minns det fortfarande snacka om att det var spännande!!

Harriet Johansson
Stefan Hällsen Ja han var föreståndare när Konsum låg på Centralvägen.
Kul att du minns det som ett roligt "äventyr".

Stefan Hällsen
Eva bodde granne med oss på Tvärvägen och var min mammas bästa väninna, dom umgicks dagligen ända till hennes bortgång. Hon var gift med Halvar som var min fotbollstränare i ungdomen. Halvar jobbade i järnaffären i många år och dom har dottern Harriet. Eva bodde kvar i deras trerummare fram till hennes död och var ända till slutet lika glad och pigg som alltid. Kan än idag se henne komma med din cykel med matkassar dinglande på styret.

Laila Belmonte
Bodde granne med henne.


Hans Grönquist
Harriets pappa arbetade i järnaffären.


Och jag beslöt mig för att kika lite i kyrkoböckerna...
________________________________________________________________________________

Evas familj: 

Fadern:
Axel Edvard Skagerlind född 11/2 1878 i Ervalla, Örebro län - död 22/9 1952 i Åbylund Åby 1:47, Vallentuna. Han var son till: 
Rättaren Gustaf Alfred Skagerlind född 27/4 1851 i Tångeråsa och hans hustru Matilda Olsdotter född 4/1 1842 i Täby (vigsel 20/10 1876)

Axel Edvard är folkbokförd som bokhållare (1904), inspector (1910), arrendator i Kusta (1924), tegelbruksarbetare (1940) och körkarl (1950)

Gift I den 20/12 1910 med:
Anna Elisabeth Nord född 21/11 1881 i Håtuna - död av hjärtlidande den 26/5 1922 i Björkvik
Hon var dotter till: Rättaren Johan Oskar Nord född 15/10 1848 i Håtuna och hans hustru Anna Mathilda Ersdotter född 10/3 1851 i S:t Per. (vigsel 26/10 1879) 
Barn:
  1. Axel Rune född 1/10 1911 i Västra Ryd
  2. Lars Axel född 14/12 1912 i Björkvik - död av struma den 8/9 1913 i Björkvik
  3. Axel Torsten född 9/7 1914 i Björkvik
  4. Stig Axel född 4/5 1916 i Björkvik
  5. Axel Sture född 24/8 1919 i Björkvik, Stockholm
Kusta gård år 1900. Okänd fotograf.
Vallentuna bildarkiv.
Gift II den 18/9 1923 med:
Eva Sofia Nord född 23/12 1886 i Håtuna - död 14/3 1954 i Vallentuna. Hon var felaktigt folkbokförd som Eva Maria i hela sitt vuxna liv. 

Eva Sofia var som sin syster dotter till: 
Rättaren Johan Oskar Nord född 15/10 1848 i Håtuna och hans hustru Anna Mathilda Ersdotter född 10/3 1851 i S:t Per. (vigsel 26/10 1879) 
Eva Sofia var vid sin död bosatt på Centralvägen 9 (Prästgården 1:70) i Vallentuna, förmodligen hos dottern Eva.

Barn:
  1. Olof Axel född 31/5 1923 i Maria församling, Stockholm
  2. Hans Axel född 16/5 1924 i Vallentuna (Kusta) - död 5/3 1930 i Vallentuna
  3. Eva Matilda född 31/7 1926 i Vallentuna (Kusta)
  4. Ingeborg Eva Helma född 9/8 1928 i Vallentuna

Axel Edvard Skagerlind i kyrkoböckerna:
Med föräldrar och syskon:
Ervalla (T) AI:14a (1871-1880) Bild 349 / sid 345 (hos föräldrarna i Backen Storrasta Östra Roten)
Ervalla (T) AI:15b (1881-1890) Bild 126 / sid 385 (hos föräldrarna  i Storrasta Östra Roten)
Munsö (AB) AI:18 (1881-1885) Bild 1060 / sid 97 (hos föräldrarna i Norrby)
Håtuna (AB, C) AI:20 (1880-1884) Bild 8 / sid 4 (hos familjen i Aske)
Håtuna (AB, C) AI:22 (1885-1889) Bild 21 / sid 10 (hos familjen i Aske)
Håbo-Tibble (AB, C) AI:20 (1884-1893) Bild 30 / sid 19 (hos familjen i Sånkan)
Håbo-Tibble (AB, C) AI:21 (1894-1899) Bild 330 / sid 15 (hos familjen i Aske)
Håbo-Tibble (AB, C) AIIa:1 (1900-1906) Bild 260 / sid 11 (hos fam. Mor dör. Lantbr sk Trelleb 1902)
Håtuna (AB, C) AI:22 (1885-1889) Bild 247 / sid 236 (båda fruarnas familj)

Alex Edvard Skagerlinds egen familj:
Anderslöv (M) AIIa:2 (1899-1910) Bild 1520 / sid 397 (Og bokhållare i Sörby. Fr Håbo Tible 1903)
Håtuna (AB, C) AIIa:2 (1902-1915) Bild 2670 / sid 258 (Og bokhåll i Håtunaholm. Fr Anderslöf 1904)
Västra Ryd (AB, C) AIIa:2 (1900-1910) Bild 90 / sid 143 (med fö hustrun i Transbygge. Inga barn)
Björkvik (D) AIIa:5 (1910-1915) Bild 2880 / sid 278 (Hagbyberga. Från V Ryd 15/11 1911)
Björkvik (D) AIIa:7 (1915-1920) Bild 2950 / sid 283 (Hagbyberga. Till Vallentuna 31/3 1924)
Björkvik (D) F:4 (1905-1920) Bild 540 / sid 48 (sonen Lars död)
Björkvik (D) F:5 (1921-1942) Bild 160 / sid 8 (första hustrun död)
Vallentuna (AB) AII:4a (1923-1931) Bild 1720 / sid 159 (arrendator i Kusta m 2a hustrun o åtta barn)

Folkräkningarna:
1940 Familjen bor på adress Vallentuna Villastad Nr 65, Rickeby 1:59
         Axel tegelbruksarbetare hos AW Lundqvist, Vallentuna tegelbruk
1950 Axel bor med hustrun i Åbylund (Åby 1:47). Axel är körkarl. 
         Axel gick ur tiden 22/9 1952 i Åbylund Åby 1:47, Vallentuna.
___________________________________________________________________________________

Halvars familj

Fadern:
Magnus Näslund född 12/7 1881 i Edsele, Västenorrlands län - död 8/1 1973 i Dalarö
Vaktkonstapel och senare förman vid Tvångsarbetsanstalten Svartsjö
Son till: Torparen Per Näslund född 5/7 1838 i Edsele och hans hustru Magdalena Ersdotter född 14/12 1844 i Edsele (vigsel 21/11 1860)

Gift 24/6 1904 med:
Elisabeth Olsson född 19/9 1883 i Lit, Jämtlands län - död 21/7 1948 i Sånga
Dotter till arbetaren Olof Olofsson och hans hustru Märit Markusdotter i Prästbordet, Aspås, Lit
(vigsel 12/12 1869) Elisabeth nr 7 i en syskonskara om minst 9 barn.  

Barn:
  1. Hildegard född 24/4 1905 i Östersund
  2. Holger född 17/11 1906 i Rödön (anställd volontär v Kungl Livgrenadierregementet, fd korporal)
  3. Helfrid född 19/7 1912 i Sånga
  4. Halvar född 31/3 1916 i Sånga (handelsbiträde)
  5. Hjördis född 20/7 1919 i Sånga
  6. Harry född 11/8 1925 i Sånga
Fosterbarn:
Karl Erik Bülow född 6/8 1928 i Engelbrekts församling, Stockholm

Svartsjö slott som tvångsarbetsanstalt 1935

Wikipedia:
Den första anstalten var tvångsarbetsanstalten i Svartsjö slott, som öppnades 1891. 
Slottet var då ombyggt och rymde 337 celler. 
De första internerna kom med båten den 29 maj 1891 och var då 215 i antalet. 
Under 1920-talet ändrades inriktningen till en öppnare anstalt där jordbruksarbete blev en del i behandlingen av fångarna. 
Slottet användes som fängelse till 1965. På borggården kring slottet uppfördes ett antal byggnader som revs 1973. 
1 = Slottet, 
2 = Kansliet (riven), 
3 = Logement och verkstad (riven), 
4 = Skola, kyrksal, kök (riven), 
5 = Sjukhus (riven).

Tvångsarbetare intogs fram till början av 1950-talet, och 1957 blev anstalten officiell alkoholistanstalt.

Kyrkoböckerna:
Magnus Näslund i föräldrahemmet:
Edsele (Y) AI:8 (1872-1881) Bild 222 / sid 215 (hos föräldrarna i Ödsgård.
Edsele (Y) AI:9 (1882-1891) Bild 302 / sid 290 (Magnus hos föräldrarna i Ödsgård, åtta barn)
Edsele (Y) AI:10 (1892-1898) Bild 331 / sid 320 (hos familjen i Ödsgård. Bror Erik till Amerika 1892. 
           Han kommer hem igen och flyttar 1895 till Lummelunda på Gotland. Magnus till Norrlands 
           artilleriförs i Östersund 13/10 1898) 
Norrlands artilleriregementes militära församling (Z) AI:1 (1894-1900) Bild 1110 / sid 159 (2:a 
            batteriet, No 42)

Magnus egen familj:
Lit (Z) C:5 (1871-1892) Bild 600 / sid 56 (hustruns födelse)
Lit (Z) AI:12b (1881-1891) Bild 1840 / sid 462 (hustrun som barn m familj i Prestbordet, 9 barn)
Östersund (Z) AIIa:1d (1895-1903) Bild 2830 / sid 1180 (Magnus brandkonstapel, ensamstående)
Östersund (Z) AIIa:2b (1903-1914) Bild 680 / sid 661 (med fam som Vaktkonstapel i Ö, t Rödön 1906)
Rödön (Z) AIIa:2 (1904-1933) Bild 360 / sid 26 (Magnus snickare o vaktkonstapel i Hägra)
Sånga (AB) AIIa:1 (1900-1912) Bild 3530 / sid 343 (Magnus vaktkonstapel, Svartsjö slott)
Sånga (AB) AIIa:2 (1912-1932) Bild 1920 / sid 177 (Magnus förman i Tvångsarbetsanstalten Svartsjö)
Sånga (AB) AIIa:5 (1932-1946) Bild 1360 / sid 426 (fam bor i Tvångsarbetsanstalten där far är förman)
Sånga (AB) AIIa:4 (1932-1946) Bild 2260 / sid 208 (med hu o fosterson Búlow i Rosensberg, Stockby)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar